Skip to main content

Határon át vezető út

Határon át vezető út

Lezárult a Határösszekötő út felújítása Bácsalmás és Bajmok között elnevezésű projektum

Tegnap a városháza dísztermében került sor a Határösszekötő út felújítása Bácsalmás és Bajmok között elnevezésű IPA CBC projektum zárókonferenciájára. A több mint másfél millió euró értékű beruházás nyolcvanöt százalékát az Európai Unió támogatta, Szabadka várost pedig nagyban segítette a tartományi illetékes titkárság az önrész és az előfinanszírozás biztosításában.

A hat kilométer hosszú út már tavaly elkészült, a projektum értéke 1 672 835 euró, az IPA-pályázaton keresztül pedig több mint 1 400 000 euró támogatás érkezett. A munkálatokat a szabadkai Vojput végezte, a projektum pedig a zárókonferenciával lezárult.

Juhász Bálint tartományi gazdasági titkár üdvözlő beszédében elmondta, ez a harmadik infrastrukturális jellegű projektum, amelyet IPA-pályázat keretében valósít meg Szerbia.

– Fontos tudást és tapasztalatot szereztünk ebben a projektumban. A határutak felújítása azért kiemelten fontos, mert összeköti az embereket, s ezáltal a jövendőbeli projektumok megvalósítását is megkönnyítik. A felújított út remélhetőleg tehermentesíti majd a határátkelőket, hozzájárul ahhoz, hogy ezt a határátkelőt is előszeretettel használják a polgárok – mondta Juhász.

Ivana Davidović, az Európai Integrációs Iroda vezetője kiemelte, több mint 200 megvalósított projektumot tudhatunk magunk mögött, s ez a régió kiemelkedik a sikeres projektumok elvégzésében.

– Most zajlik a következő programperiódusra való felkészülés, várjuk, hogy hamarosan kiírják a pályázatot, hiszen a következő határon átnyúló programsorozatban 65 millió euró áll majd az ötletek megvalósításának rendelkezésére. Hasonlóak lesznek a prioritások, vagyis az infrastrukturális projektumok biztosan sikeresek lehetnek, de a turizmus, a kultúra, az épített örökség védelme is a javasolt projektumok közé tartozik – emelte ki Davidović.

Nagy Kiserős Melinda, Szabadka projektmenedzsere kiemelte, újdonságként ebben a projektumban egy filmet is készítettek az elvégzett munkálatokról, amely 15 percben mutatja be honnan kezdték, és milyen lett a határút. Kiváló marketingfogásnak bizonyult ez, tette hozzá.

– Az út kiépítése mellett azért kértük a további munkálatok elvégzésének lehetőségét, mert nagyon nagy itt a földművesforgalom, s annak érdekében, hogy az út minősége tovább megmaradjon, további 11 dűlőutat építettünk ki, hogy a munkagépek ne hordják fel a sarat és egyebet a kiépített, nemzetközi útra – mondta.

Szerző (Forrás)
tm, Magyar Szó
Ostale vesti