Skip to main content

Tiszteletadás és főhajtás Zentán

Tiszteletadás és főhajtás Zentán

A zentai Felsővárosi Köztemetőben ma délután tiszteletadással és főhajtással emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozataira. A megemlékezésen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott köszöntőt, aki hangsúlyozta, azért szeretjük ezt az ünnepet, mert benne közel jönnek hozzánk olyan igazán magyaros megnyilvánulások, amikben nyoma sincs az önzésnek.

– Szeretjük, mert szeretjük felidézni azt, amit ott szeretnénk látni ifjaink és leányaink arcán és minden mozdulatán, hogy szabad, ősi törvényeken alapuló, értékeket őrző és értékeket termő életet akarnak. Szeretjük ezt az ünnepet, mert nem emlékeztet semmi olyanra, ami miatt lesütött szemmel, szégyenkezve, vagy piruló arccal kellene állni. Szeretjük, mert együtt jár vele az a reménység, hogy lesz még magyar értékeket, lelki és szellemi örökséget felvállaló, magát itthon jól érző ifjúságunk. Szeretjük ezt az ünnepet, mert arra emlékeztet, hogy vannak feladatok, megbízatások, amikben nem lehet másképp eljárni, csak úgy, hogy lényünk részévé válnak életet meghatározó igazságok. Adja Isten, hogy azért szerethessük a jövőben még jobban ezt az ünnepet, mert az igaz ügyért vívott mai küzdelemben ott láthatjuk felelős ifjúságunk elszánt tagjait. Azokat, akik szülőföldjükön akarják megvívni a maguk szabadságát, az élet teljességét: tanulva, felnőve, családot alapítva, gyermeket vállalva, nagyszülőt gondozva, közösséget szeretve, emberi mivoltunk minden értékét megőrizve és felmutatva, magyarnak maradva – fogalmazott Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A megemlékezés folytatásában a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola diákjai adtak alkalmi műsort, akiket Nothof Török Emese és Tóth Eliza készítettek fel, majd Magyarország belgrádi nagykövetsége nevében Bulejsza Tamás és Galántai Gábor, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő, Zenta község önkormányzata nevében Ceglédi Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Sárosi Gabriella és Nagy Abonyi Zoltán, a Magyar Polgári Szövetség nevében pedig Miklós Éva és Rácz Szabó László helyezték el az emlékezés virágait az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél.

Szerző (Forrás)
H.G., Vajdaság Ma
Ostale vesti