Skip to main content

Kedden dönt a Tartományi Képviselőház Vajdaság szimbólumairól és hagyományos jelképeiről

Kedden dönt a Tartományi Képviselőház Vajdaság szimbólumairól és hagyományos jelképeiről

A jövő héten dönt a Tartományi Képviselőház a Vajdaság szimbólumainak és hagyományos jelképeinek kinézetéről és használatáról szóló határozatról. A dokumentum javaslatát ma fogadta el a vajdasági Alkotmányjogi Bizottság.

A vajdasági zászló és a közismert címer mellett a tartomány statútuma szerint a tartománynak rendelkeznie kell hagyományos jelképekkel is. Ezek az 1848-as szerb autonómiatörekvések szimbólumai. Ennek értelmében hamarosan a harmadik árbocra is felkerül a zászló a tartományi kormány előtt. Jelenleg Szerbia, valamint Vajdaság zászlója lobog az épület előtt. Nemsokára a tartomány hagyományos zászlója is ki lesz tűzve. Erről hozott döntést a Képviselőház Alkotmányjogi Bizottsága. Vajdaság statútumnak értelmében ezt a határozatot több hónapos késés után hozták meg.

Branislav Ristivojević, a határozat kidolgozója, Szerbiai Demokrata Párt: „A szimbólumok, valamint a hagyományos szimbólumok párhuzamosan lesznek használva, egyszerre lesznek kitűzve, más szóval egyenrangúan használják majd őket.”

Pásztor István szerint a mai döntéssel minden bizonnyal sikerült teljesíteni a statútum által előírt valamennyi lényegbevágó rendeletet, amelyek a tartományi parlament hatáskörébe tartoznak. A házelnök elmondta: örül annak, hogy ezzel az érvényüket veszítik a vajdasági magyar közösséget ért vádak. „Sikerült egy asztalhoz ültetnem, mint parlamenti elnöknek, mindazokat, akik a parlamentben jelen vannak. Sikerült egy olyan megoldás köré kétharmados többséget összerakni újfent, mint a statútumnál, ami azt tudja eredményezni, hogy a döntést el tudjuk fogadni a jövő kedden. Kedden lesz egy képviselőházi ülés.”

A hagyományos szimbólumok használatáról szóló határozat egyik indítványozója a Szerb Haladó Párt volt. Vladimir Galić tartományi képviselő: „Elsősorban azért vagyok elégedett, mert a hagyományos szimbólumok bevezetésével megszűnnek a Vajdaság létrejöttéről szóló, úgynevezett mítoszok, amelyek a Vajdaság autonómiájának ötletéről és annak alkalmazásáról szólnak.

A határozatot egyedül a Vajdasági Szociáldemokrata Liga ellenezte.

Dušan Jakovljev, tag, Alkotmányjogi Bizottság (VSZL): „Nem értjük hogyan lehet egyforma Vajdaság hagyományos zászlója és Szerbia zászlója. Amikor a piros-kék-fehér zászlót látom, nem tudom, hogy ez Szerbiát, az országomat, vagy Vajdaságot, annak az elválaszthatatlan részét jelenti-e.”

Az Alkotmányjogi Bizottság határozatáról a tartományi parlamentnek is döntenie kell. Az elfogadásához kétharmados többségre van szükség.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti