Skip to main content

Zentagunarast szilárd út köti majd össze Gunarassal

Zentagunarast szilárd út köti majd össze Gunarassal

Átadták az út egy újabb szakaszát

A Zentagunarast Gunarassal összekötő mintegy 11 kilométeres földút szakaszonként kap szilárd burkolatot, a terv pedig természetesen az, hogy a teljes hosszában az év minden szakában járhatóvá váljék, így könnyítve meg a közlekedést, elsősorban a mezőgazdasági termelők számára. Az átutazók részének is nagyon hasznos lesz majd, hiszen amíg az út nem készül el, a zentagunarasiak pl. Szenttamásra vagy Óbecsére, de Gunarasra is csak komoly kerülővel, Topolyán keresztül juthatnak el. A Zentagunaras – Gunaras közötti útvonal 2014-ben kiépített 450 méteres szakaszát adták ma át a rendeltetésének.

Eddig Zentagunaras irányából a Gunaras felé vezető út 1,7 kilométeres szakasza készült már el. A beruházás értéke mintegy 20 millió dinárt tesz ki, a tavaly kiépített szakaszt Fekecs József, a helyi Gazdakör elnöke adta át rendeltetésének. Az út mentén több olyan farm működik már, melyek tevékenységük miatt a lakott területen kívüli lokációra költöztek, de megépült egy terményátvevő hely is. A Gazdakör elnöke elmondta, hogy az útépítést a községi költségvetésbe az állami földek bérbe adásából befolyó pénzekből sikerült megvalósítani. Gunaras irányából is szilárd burkolatot kapott már közel 4 kilométeres hosszúságban az út, így mostanra már majdnem a fele készült el. Az útszakasz átadásánál jelent volt Pásztor Bálint és Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselői, Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, valamint Plohl Edvin a községi képviselő-testület elnöke is. Fremond Árpád a rendezvényen hangsúlyozta, hogy Topolya az elsők között volt azon községek sorában, melyek mezőgazdaság-fejlesztési alapot hoztak létre. Az agrárium mindig is kiemelt szerepet játszott ebben a közösségben, az önkormányzat pedig különféle formában igyekszik támogatni a termelőket. A most átadott útszakaszt három szempontból is fontosnak értékelte: egyrészt a termelők könnyebben juthatnak el földjeikig, a tanyán élők számára is komoly könnyítést jelent, harmadszor és nem utolsó sorban pedig a két település lakóit köti össze. A tejgyár teherjárműve napi szinten használja az utat, amikor a tejet elszállítja, de a különféle állatorvosi szolgáltatások miatt is fontos, továbbá a tanyákról is napi szinten be kell utazni a faluba, nemcsak a felnőtteknek, hanem a kisiskolás gyerekeknek is. Kislinder Gábor, Topolya polgármestere szerint is a két település lakóinak régi vágya teljesülne, ha szilárd burkolattal ellátott úton lehetne közlekedni Gunarastól Zentagunarasig. Remélhetőleg a következő beruházási ciklusban be is tudják fejezni ezt az útszakaszt.

Vasárnap, január 11-én helyi közösségi választásokat tartanak Zentagunarason. A Topolya községhez tartozó, közel 2000 lelket számláló faluban a Vajdasági Szociáldemokrata Liga által támogatott jelöltek szerezték meg a többséget az előző voksoláson. Az út átadást követően a zentagunarasi tájházban megtartott összejövetelen bemutatkoztak azok a jelöltek is, akiket a VMSZ támogat a helyi közösségi választásokon. A kilenc tanácsnoki helyre egyébként összesen 26 jelölt pályázik. A Gazdakör irodájának beindítása és annak sikeres működése, a tájház létrehozása, a lakosok ügyintézésének elősegítése, az infrastrukturális fejlesztések az elmúlt évek legnagyobb civil erőből létrehozott eredményei Zentagunarason, mondták el a VMSZ jelöltjei. Számos kritikát is megfogalmaztak a helyi közösség aktuális vezetőségének számlájára, pl. hogy hagyták tönkremenni a játszóteret, nem tartják rendben a zöldövezetet, a mellékutcákban gondok vannak a közvilágítással, hogy nem tartottak egyszer sem falugyűlést, pedig a statútum erre kötelezné a lokális vezetőséget. Pásztor Bálint a jelöltek terveinek és elképzeléseinek meghallgatását követő nyilatkozatában elmondta, figyelemre méltó, hogy a jelöltek közhelyektől mentes, a valóságra vonatkozó konkrét terveket vázoltak fel, valamint kiemelte, hogy a VMSZ az elmúlt öt évben ellenzékből politizálva is komoly eredményeket tudott felmutatni a faluban. A település polgárait egyben felszólította, hogy vasárnap éljenek szavazati jogukkal, minél nagyobb számban járuljanak az urnákhoz.

Tóth Péter

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Ostale vesti