Skip to main content

Az integrációs folyamat szempontjából felemás volt az év

Az integrációs folyamat szempontjából felemás volt az év

Szerbia sokat tett 2014-ben az integrációs folyamatban való előrehaladásért, ez azonban még közel sem elég – véli Varga László, a szerbiai parlament integrációs bizottságának elnökhelyettese.

A csatlakozási tárgyalásokról, az előrelépésekről és mulasztásokról évértékelőjében számolt be a Pannon RTV stábjának.

Felemás volt az idei év Szerbia számára az integrációs folyamat szempontjából – véli Varga László. Januárban szimbolikus értelemben megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, ugyanakkor még az év második felében sem került sor a tárgyalások érdemi megkezdésére – mondta a szerbiai parlament Integrációs Bizottságának elnökhelyettese. A vajdasági magyarság szempontjából azonban mindenképp sikeres volt a 2014-es év. „Azért értékelhető sikeresnek, mert ami megtehető volt, vagy megtörténhetett, az magyar szempontból megtörtént és bekövetkezett. Jelesül az, hogy a 23-as fejezettel kapcsolatban feltételként került Szerbia számára előírásra az, hogy egy külön kisebbségvédelmi akcióterv készüljön, hogy a kisebbségi jogi kérdés, az végig a csatlakozási folyamatban fontos kérdésként jelen legyen.”

Az ország és az Európai Bizottság jelenleg az átvilágítási folyamat kétharmadánál tart. A szerbiai és az európai joganyag összehangolása jól halad. A szerbiai parlamenti választások és a koszovói kormány elhúzódó alakulása azonban nehezítő körülmények voltak az integráció útján. A szerb és a koszovói fél legközelebb február 9-én ül le tárgyalni Brüsszelben.

„Nagyon sok olyan eleme volt a Pristinával kötött megállapodásnak, amely nem teljesült, amelynek a végrehajtása nem kezdődött meg, részben objektív okokból, nem volt Pristinában kormány, részben Belgrádtól függő okokból is. A másik nagy mulasztás mindenképpen az igazságügyhöz kapcsolódik. Az, hogy most már lassan negyed éve nem működik az igazságszolgáltatási rendszer az ügyvédsztrájk miatt. Ez biztos, hogy egy hatalmas mulasztás, s olyan probléma, amely nem csak ebben az évben, hanem a következő, meg az azt követő évben is negatív hatással lesz az egész folyamatra” – fűzte hozzá.

Varga László szerint Szerbia már választott az EU és Oroszország között, amikor benyújtotta a csatlakozási kérelmét az unióhoz. Ez azonban nem elég. A folyamat végére a külpolitikáját is teljesen össze kell hangolnia az EU álláspontjával.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti