Skip to main content

Mint a cserkész, oly vidám

Mint a cserkész, oly vidám

Nyolc napig tartott a harmadik nyílt cserkésztábor Kishegyesen – Ezúttal a honfoglalás volt a kerettörténet – A jövő héten a Welker-tanyán tartják a Vajdasági Magyar Cserkész Szövetség jubileumi táborát

Csütörtökön véget ért az Észak-bácskai Magyar Cserkész Egyesület harmadik nyílt tábora Kishegyesen, a Welker-tanyán. Igen sikeres volt a tábor, 90 gyerek vett rajta részt. Számos foglalkozás és játék várta a résztvevőket.

Kecskés Endre táborparancsnok elmondta, a nyílt tábor lényege, hogy nem csak cserkészek vehetnek rajta részt, és a célja, hogy kis összegből rengeteg élményt kapjon az idelátogató fiatal, s mindezt a cserkészet keretrendszerén belül.

– A gyerekek az első naptól belecsöppennek egy jól bejáródott mechanizmusba, és a végére kialakul egy igazi cserkésztábor. A tábort al-táborokra, s azon belül őrsökre osztottuk, ezek pedig teljesen kevertek, vagyis Vajdaság minden szegletéből származó gyerekek alkották. Ezzel az volt a célunk, hogy táborlakók a számos élmény mellett legalább 2-3 baráttal gazdagabban térjenek haza – mondta el a táborparancsnok, majd arról is szólt, hogy egyik fő céljuk, hogy a gyerekeknek egy másfajta közösségélményt mutassanak, mint amilyennel a virtuális valóság szolgál.

– Megmutattuk a gyerekeknek, hogy nemcsak a virtuális térben léteznek jó közösségek és barátságok, hanem a valóságban is. A bejelentkezéskor meghatároztuk, hogy tilos mobilt hozni a táborba, így a gyerekek nem a youtube-bal foglalkoztak, hanem valós dolgokkal – hangoztatta Kecskés.

Valós dolgokból pedig jutott elég a tábor mind a 8 napjára, hiszen számos foglalkozás és játék várta a tábor résztvevőit, számolt be a parancsnok.

– Számos cserkészjátékot játszottunk, bemutattuk, hogyan kell tábortüzet rakni, emellett központi szerepet kapott a hagyományőrzés. Lehetőség nyílt agyagozásra, nemezelésre, kosár- és lószőrfonásra, gyöngyfűzésre, gyertyaöntésre, íjászatra, valamint népdal és -tánc tanulására. A gyerekek nagyon élvezték a vízi sportokat is, hiszen a tanya alatti kis tó remek helyszín volt erre – mondta Kecskés.

Amint kiderült, az idei tábornak a honfoglalás volt a kerettörténete, ezért pl. az őrsöket törzseknek nevezték, és a legtöbb program valami módon kötődött a honfoglaláshoz, tudtuk meg a cserkészparancsnoktól.

Kecskés arról is beszámolt, hogy a tábor sikeres lebonyolításához nagyon sokban hozzájárult a tábor kb. 15 fős törzskara, és a táborban résztvevő gyerekek szülei is. Kishegyes község önkormányzata logisztikai támogatást nyújtott, és a kishegyesi helyi közösség is segítette a tábor létrejöttét. A Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács nagyon sokban hozzájárultak a megfelelő infrastruktúra kiépítéséhez, mondta el Kecskés, majd hozzáfűzte, hogy számos civil szervezet is segítséget nyújtott a cserkészeknek, köztük a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület, a bácsfeketehegyi Hestia Nők Egyesülete, a Nők Kishegyesi Fóruma, a Bácsér Szabad Íjász Egyesület, a Dévics Imre Szabad Alkotóműhely és a Vöröskereszt kishegyesi szervezete.

Végezetül azt is megtudtuk a parancsnoktól, hogy a Welker-tanya nem marad sokáig cserkészek nélkül, ugyanis augusztus 5-én kezdődik a Vajdasági Magyar Cserkész Szövetség 25. évi jubileumi tábora. Ez alkalomból határon innen, és határon túlról számos cserkészt várnak, a tábor augusztus 13-áig fog tartani.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Ostale vesti