Skip to main content

Vučić: Októberig nem bántják a fizetéseket és a nyugdíjakat

Vučić: Októberig nem bántják a fizetéseket és a nyugdíjakat

Belgrád - Az országot sújtó májusi árvíz miatt a kormány elhalasztja a költségvetés megszilárdítását. Ez azt jelenti, hogy októberig nem csökkentik a béreket és a nyugdíjakat – mondta Aleksandar Vučić minisztrelnök a Prva Televízió vendégeként.

Egyetlen reformintézkedés sem marad el, csupán a végrehajtásuk tolódik. A kabinet nem ért egyet a szakszervezetekkel a kollektív szerződés érvényességének kérdésében, és ez az egyedüli nézeteltérés a munkatörvény kapcsán. Rugalmasabb jogszabályra van szükség, amely az igazságos és egészséges gazdasági rendszer alapja lesz – hangsúlyozta Vučić.

Németországi látogatását kedvezőnek minősítette. Berlinben is elsősorban a tervezett gazdasági reformokról és a hazai befektetési lehetőségekről tárgyalt a kancellárral, valamint az ottani vállalkozókkal. A nagyobb közvállalatoknak, például a Szerbiai Villanygazdaságnak, a Telekomnak vagy a Duna Biztosító Intézetnek a magánosításáról nem esett szó.

Vučić bejelentette, hogy a nyáron találkozik Vladimir Putyin orosz államfővel és Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel. Egyeztetni akar velük a pancsovai Nitrogénművek eladásáról és a földgáz beszerzési áráról.

"Jó kapcsolatokat szeretnénk fenntartani Moszkvával, ezért nem vezetünk be ellene szankciókat. Ugyanakkor az Unió felé törekszünk, ezért a Nyugattal is jó viszonyt kell ápolnunk" – mondta a kormányfő.

Vučić: Az oktatással nagyon nagy gondok vannak

Szerbia legnagyobb gondja a rossz oktatási rendszer. Nem lesz könnyű megváltoztatni, legalább 10 év kell hozzá – jelentette ki a miniszterelnök. Szerinte az utóbbi 20 évben nem a tudás gyarapítása volt a fontos, hanem csupán a diploma megszerzése. Ez nagyobb kárt okozott az országnak, mint a közelmúlt háborúi – hangsúlyozta Vučić.

Hozzátette: ha kiderül, hogy Nebojša Stefanović belügyminiszter plagizálta doktori disszertációját, akkor tudni fogja, mit kell tennie.

Ugyanakkor mégsem érti, hogy a közvélemény miért foglalkozik ennyit ezzel a kérdéssel. Elmondta, hogy elolvasta Stefanović tudományos értekezését, és nem tartja rossznak, de a végső szót a szakmai bizottság mondja ki.

Szerző (Forrás)
RTV, Prva TV, Tanjug
Ostale vesti