Skip to main content

Pásztor István: Akár Pajtić is maradhatna tartományi kormányfő

Pásztor István: Akár Pajtić is maradhatna tartományi kormányfő

Pásztor István nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Bojan Pajtić, a Demokrata Párt (DS) elnöke marad a tartományi kormányfő. A VMSZ és a vajdasági parlament elnöke ugyanakkor elmondta, a tárgyalások várhatóan szeptember közepén kezdődnek majd.

„Még nem kezdődtek meg a formális tárgyalások, amelyek alapján majd megállapíthatunk egy végleges tanulságot és következtetést. A terveim szerint ezek a tárgyalások szeptember közepén kezdődnek majd” – mondta el Pásztor István a Danas napilapnak adott interjújában.

Nem tudott válasszal szolgálni arra a kérdésre, hogy ki lesz majd az új vajdasági kormányfő, hiszen erről sem tárgyaltak még, de megjegyezte, akár a jelenlegi kormányfő is megmaradhat tisztségén.

„Nincsenek feltételek, nincs megszabva, kinek kell és kinek nem szabad kormányfőnek lennie” – mondta.

A tartományi házelnök nem kívánt határidőket megszabni a tárgyalások befejezésére, de azt szeretné, ha „nagyon gyorsan” lezárnák azokat.

„Nem áll szándékomban a kínlódás, vagy az, hogy túl sokat időzzünk ennél a témánál, mert úgy gondolom, mindez már elég hosszú ideje folyik. Teljes erőmmel azon leszek, hogy ezeket a tárgyalásokat egy vagy legtöbb két lélegzetvétellel lefolytassuk” – fogalmazott, s úgy értékelt, nagyon kicsi az esélye egy széleskörű egyetértéssel összeálló kormánynak.

A lényegi problémák megoldásáról szólva, mint amilyen a pénzelésről és hatáskörökről szóló törvény, Pásztor azt mondta, ezeket csak a köztársasági és a tartományi hatalom együttműködésével lehet megoldani.

„Kiderült, hogy a jelenlegi működési mód mellett ezek a kérdések nem kerülnek a megoldás fázisába. Ha lehetséges volt megállapodni a statútum elfogadásáról, miért ne lehetne ezt és minden mást is úgy megoldani? Olyan kérdésekről van szó, amelyek még a statútumnál is kevésbé politikai színezetűek” – magyarázta az interjúban Pásztor István.

Mint ismeretes, Pásztor István korábban tartományi szintű együttműködésről állapodott meg Aleksandar Vučićtyal, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökével, és akkor egy koncentrációs kormány létrehozását javasolta, ezt viszont a Demokrata Párt (DS) nem támogatja. Időközben a DS, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és az Új Demokrata Párt (NDS) a közös fellépésről tárgyalt, vagyis arról, hogy a jelenleg ellenzéki NDS is belépjen a tartományi kormánykoalícióba.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Fotó: Tanjug
Ostale vesti